fbpx
Χαριλάου Tρικούπη 64, Κομοτηνή, Ροδόπης
25311-06211, +(30) 6942075968
info@a-eng.gr

A-ENG

Ηλιακή Ενέργεια – Ηλιοθερμία

Η ηλιοθερμία αποτελεί έναν εναλλακτικό πράσινο τρόπο θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού, με τον οποίο όμως μπορούμε να εξοικονομήσουμε και τεράστια ποσά από τα έξοδα του σπιτιού μας.

Τα τελευταία χρόνια με τη μεγάλη αύξηση των τιμών των καυσίμων, καθώς και με την καθιέρωση του Κανονισμού Ενεργειακής Αποδοτικότητας των Κτιρίων, η ανάγκη εξοικονόμησης και μείωσης της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας έχει αρχίσει να γίνεται συνειδητή.

Η ηλιοθερμία είναι μια μέθοδος κατά την οποία αξιοποιείται η ηλιακή ενέργεια, παράγοντας ζεστό νερό χρήσης και καλύπτοντας μέρος των απαιτήσεων θέρμανσης των κτηρίων. Η μέθοδος εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια σε χώρες της Ευρώπης, στη χώρα μας όμως είναι πολύ λιγότερο γνωστή. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ηλιακών συστημάτων που εγκαθίστανται στη Γερμανία και την Αυστρία, χώρες με μικρή ηλιοφάνεια και μεγάλες ανάγκες θέρμανσης, είναι συνδυασμένα συστήματα θέρμανσης χώρου και νερού χρήσης.

Σε όλη τη Μεσόγειο, οι τιμές της ηλιακής ακτινοβολίας ευνοούν τη χρήση των ηλιακών συστημάτων καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, το κλίμα είναι ιδανικό για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις.

Τα βασικά μέρη ενός ηλιοθερμικού συστήματος

Ο ηλιακός συλλέκτης. Υπάρχουν δύο τύποι ηλιακών συλλεκτών. Ο επίπεδος συλλέκτης και ο συλλέκτης με σωλήνες κενού.

Οι επίπεδοι συλλέκτες απαρτίζονται από μία απορροφητική πλάκα, που περιέχει αγωγούς από τους οποίους διέρχεται το προς θέρμανση ρευστό. Προτείνονται για συστήματα παραγωγής ΖΝΧ και συστήματα θέρμανσης χώρων κατοικιών, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, κολυμβητηρίων, κλπ

Οι συλλέκτες με σωλήνες κενού (vacuum tubes) παγιδεύουν την ηλιακή ενέργεια στο εσωτερικό του γυαλοσωλήνα κενού (το κενό αέρος έχει τον μικρότερο συντελεστή θερμικής απώλειας), με αποτέλεσμα να έχουμε χαμηλές ως μηδαμινές θερμικές απώλειες στο περιβάλλον. Όπως και οι επίπεδοι ηλιακοί συλλέκτες έτσι και οι συλλέκτες κενού προτείνονται για θέρμανση ΖΝΧ και θέρμανση χώρων. Η διαφορά με τους επίπεδους είναι ότι έχουν μεγαλύτερη απόδοση κατά 30%-40% και παράγουν ζεστό νερό μεγαλύτερων θερμοκρασιών. Πρωτοπόρα στην κατασκευή ηλιακών συλλεκτών κενού είναι η ελληνική εταιρεία MAG.

Για την κάλυψη των αναγκών σε ΖΝΧ (ζεστό νερό χρήσης) σε μία κατοικία δεν απαιτούνται πάνω από 2,5 τετραγωνικά ηλιακού συλλέκτη. Αντίστοιχα για την υποβοήθηση της θέρμανσης χώρων δεν θα χρειαστούν πάνω από 20 τετραγωνικά μέτρα συλλεκτών.

Ο ταμιευτήρας ζεστού νερού (boiler), ο οποίος περιέχει θερμομονωτική επένδυση για την διατήρηση της θερμοκρασίας του νερού. Στον ταμιευτήρα αποθηκεύεται ζεστό νερό, του οποίου την θερμοκρασία μπορούμε να αξιοποιήσουμε όταν δεν έχουμε ηλιοφάνεια.
Ανάλογα με την χρήση που θέλουμε, τοποθετούμε τον αντίστοιχο ταμιευτήρα, είτε για ΖΝΧ είτε για υποστήριξη θέρμανσης, είτε για συνδυασμό και των δύο.

Ο ηλιακός ελεγκτής, μέσω του οποίου ελέγχονται οι συσκευές θέρμανσης και όλες οι λειτουργίες του συστήματος. Μέσω των ηλιακών ελεγκτών δίνεται ακόμα και η ένδειξη του κέρδους.

A-ENG

Εφαρμογές της ηλιοθερμίας

Η ηλιοθερμία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις παρακάτω εφαρμογές:

  1. Θέρμανση νερού χρήσης σε οικίες και ξενοδοχεία.
  2. Θέρμανση (υποβοήθηση) χώρων σε οικίες, ξενοδοχεία και λοιπούς επαγγελματικούς χώρους.
  3. Θέρμανση νερού κολυμβητικών δεξαμενών.
  4. Βιομηχανικές θερμικές διεργασίες.

Πόσο συνεισφέρουν τα ηλιοθερμικά στην υφιστάμενη θέρμανση;

Ο βαθμός συνεισφοράς των ηλιοθερμικών και κατ επέκταση μείωσης της χρήσης καυσίμων, εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες, το υψόμετρο, τη γεωγραφική θέση, το μέγεθος της εγκατάστασης και άλλους παράγοντες. Ανάλογα με το τοπικό κλίμα και τη θέση του κτηρίου, το ηλιακό πάνελ δύναται να αιχμαλωτίσει περισσότερη ή λιγότερη ενέργεια. Ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης, τα ηλιοθερμικά καλύπτουν από πολύ μικρό, έως και ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% των ετήσιων αναγκών θέρμανσης. Βέβαια, πολύ υψηλές καλύψεις δεν αποτελούν οικονομικά βιώσιμες λύσεις. Η ιδανική σχέση κόστους – απόδοσης είναι η επίτευξη μιας κάλυψης της τάξης του 40-60% του συνολικού θερμικού φορτίου (ΖΝΧ και ΘΧ).

Παράδειγμα για το βαθμό συνεισφοράς του ηλιοθερμικού:
Ένα ηλιοθερμικό σύστημα εφαρμοσμένο και συνδυασμένο με θέρμανση δαπέδου στην Κρήτη, θα μπορεί να αναλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου τα θερμικά φορτία μηδενίζοντας τη χρήση πετρελαίου. Το ποσοστό συνεισφοράς θα είναι σαφώς μικρότερο σε αντίστοιχη περιοχή της Μακεδονίας, όπου η ηλιακή ακτινοβολία είναι μειωμένη, σίγουρα όμως θα ξεπερνά το 50%, μείωση που είναι πολύ σημαντική για τις καταναλώσεις καυσίμων και την καθημερινή οικονομία.

Όγκος και επιφάνεια εγκατάστασης
Για την επίτευξη της κάλυψης του 40-60% του θερμικού φορτίου, με βάση τη μέση ηλιοφάνεια στην Ελλάδα και τη μέση απαιτούμενη ενέργεια θέρμανσης των κτιρίων, η επιφάνεια των συλλεκτών ηλιακής ενέργειας θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 20% της επιφάνειας του θερμαινόμενου χώρου, ενώ ο απαιτούμενος όγκος αποθήκευσης είναι περίπου δεκαπλάσιος, υπολογισμένος σε λίτρα. Για μία οικία δηλαδή 100τ.μ., απαιτούνται 20τ.μ. επίπεδων συλλεκτών και 1000λ. δοχείων αποθήκευσης ζεστού νερού (περίπου 200λ. για το ζεστό νερό χρήσης και 800λ. για το νερό θέρμανσης). Σε περίπτωση δώματος, η απαιτούμενη διαθέσιμη επιφάνεια θα πρέπει να είναι περίπου 1,5 φορά της επιφάνειας των συλλεκτών, δηλαδή περίπου 30τ.μ., ενώ για την εγκατάσταση των δοχείων αποθήκευσης απαιτούνται περίπου 3-4τ.μ..

A-ENG

Πλεονεκτήματα χρήσης της Ηλιοθερμίας

Είναι γεγονός ότι η ετήσια ηλιακή ακτινοβολία στην Ελλάδα είναι 1300 έως 1700 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο. Καθαρή ενέργεια σε άφθονες ποσότητες! Με μια ηλιοθερμική εγκατάσταση είναι δυνατή η θέρμανση του νερού χρήσης σε όλη τη διάρκεια του χρόνου πάνω από τους 60 °C – σχεδόν δωρεάν. Έτσι, οι ηλιακές εγκαταστάσεις καλύπτουν περίπου το 70 % των συνολικών απαιτήσεων σε θερμότητα. Κατά συνέπεια, η συμβατική θέρμανση απαιτείται μόνο στο υπόλοιπο 30 % αντί για το 100 %. Έτσι εξοικονομείται CO2, ενέργεια και μειώνονται τα έξοδα!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για του οποίους πρέπει να χρησιμοποιείται η ηλιακή ενέργεια για τις ανάγκες θέρμανσης. Παραθέτουμε μερικούς.

  1. Εξοικονόμηση καυσίμου
  2. Γρήγορη απόσβεση της επένδυσης
  3. Μειωμένη συντήρηση
  4. Μείωση ρύπων
  5. Αισθητικό αποτέλεσμα
  6. Δεν καταργείται το υπάρχον σύστημα θέρμανσης
  7. Πολύ μικρές επεμβάσεις στις υφιστάμενες κατοικίες

Ένα ακόμα πλεονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος είναι ότι, το μέγεθός του (και κατά συνέπεια το κόστος του) μπορεί να είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του χρήστη και να μεταβάλλεται εύκολα. Για παράδειγμα, μπορεί να τοποθετηθεί αρχικά ένα σύστημα που να αναλαμβάνει κατά 30% το φορτίο της θέρμανσης και μετά από ένα χρόνο να επεκταθεί, με τοποθέτηση επιπλέον ηλιακών συλλεκτών, έτσι ώστε να καλύπτει το 60% της θέρμανσης. Ιδιαίτερα σε περίπτωση εγκατάστασης ηλιοθερμικών σε νεοανεγειρόμενο κτήριο, η εξοικονόμηση χρημάτων είναι μεγαλύτερη: Επειδή ένα ποσοστό της θερμικής ισχύος που χρειάζεται το αναλαμβάνει το ηλιοθερμικό σύστημα, το μέγεθος του συμβατικού εξοπλισμού (λέβητας και καυστήρας) που απαιτείται να εγκατασταθεί είναι μικρότερο. Ένα μέρος δηλαδή των χρημάτων που επενδύονται για την ηλιοθερμία, εξοικονομούνται από την πρώτη μέρα, κατά την αγορά του βασικού εξοπλισμού. Για παράδειγμα, μπορεί να προτιμηθεί η αγορά λέβητα ισχύος 20ΚW αντί για 50ΚW, εάν κατά την αρχική εγκατάσταση (νεοανεγειρόμενη οικοδομή) εγκατασταθεί και ηλιοθερμικό σύστημα με συμμετοχή 60%.

Συχνές Ερωτήσεις για Ηλιακούς Θερμοσίφωνες

Τι κερδίζω με την χρήση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα;

Με την χρήση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα κερδίζουμε από 40% έως 80% εξοικονόμηση ενέργειας, άρα και χρημάτων. Το ποσοστό αυτό εξαρτάται καθαρά από την ποιότητα κατασκευής των συλλεκτών και του δοχείου του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Τι πρέπει να προσέξω στην επιλογή του ηλιακού μου θερμοσίφωνα;

Ένας καλός ηλιακός θερμοσίφωνας πρέπει να έχει:

  • εξωτερική επένδυση από ανοδιωμένο αλουμίνιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε υγρά κλίματα, σε παραθαλάσσιες περιοχές και στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.
  • να έχει μανδύα (jacket) για το κλειστό κύκλωμα αντιψυκτικού υγρού, ώστε να λειτουργεί σωστά ακόμη και με παγωνιά και ταυτόχρονα να προστατεύει τους συλλέκτες από τα άλατα του νερού, τα οποία ως γνωστόν είναι υπεύθυνα για το βούλωμα των σωληνώσεων των συλλεκτών.
  • να έχει υψηλής πυκνότητας μόνωση πολυουρεθάνης (πάχους τουλάχιστον 45-50 χιλιοστών), ώστε να εξασφαλίζει ζεστό νερό ακόμα και όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι -30°C (υπό το μηδέν).
  • η μεταλλική κατασκευή της δεξαμενής του να είναι πάχους 3 χιλιοστών και να είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με το DIN 4800-5, ώστε να αντέχει σε υψηλές πιέσεις δικτύων.
  • το δοχείο να είναι εσωτερικά επισμαλτωμένο με DURO GLASS. Αυτή η μέθοδος θεωρείται η πιο ενδεδειγμένη για την προστασία της δεξαμενής νερού.
  • ο ηλιακός θερμοσίφωνας θα πρέπει να προσφέρει τη δυνατότητα προσθήκης εφεδρικού στοιχείου θέρμανσης, το οποίο να συνδέεται με το καλοριφέρ, επιτυγχάνοντας έτσι μεγαλύτερη οικονομία. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι ηλιακοί θερμοσίφωνες τριπλής ενέργειας.
  • οι ηλιακοί συλλέκτες θα πρέπει να διαθέτουν οπές εξαερισμού προς αποφυγή δημιουργίας εσωτερικών υδρατμών λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας, ιδιαίτερα τον χειμώνα σε υγρά κλίματα. Οι υδρατμοί αυτοί δημιουργούν διάβρωση στον απορροφητή του συλλέκτη.
  • ο απορροφητής και οι χαλκοσωλήνες του ηλιακού συλλέκτη να είναι συγκολλημένοι με την μέθοδο Ultrasonic (δηλαδή με υψίσυχνα), ώστε να επιτυγχάνεται απόλυτη μεταφορά της θερμότητας και ο ηλιακός συλλέκτης να έχει την μεγαλύτερη δυνατή απόδοση.
  • η επιλεκτική επιφάνεια του ηλιακού συλλέκτη να είναι με επίστρωση τιτανίου (επιλεκτικοί συλλέκτες) και το γυαλί να είναι ειδικών κρυστάλλων (για ελαχιστοποίηση των επανακλάσεων της άμεσης ακτινοβολίας) και άθραυστο (SOLAR TEMPERED GLASS 4 χιλιοστών) για αντοχή στο χαλάζι.
Τι να επιλέξω; κλειστού κυκλώματος ή ανοικτού κυκλώματος;

Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας πρέπει να είναι κλειστού κυκλώματος (λειτουργία με αντιψυκτικό υγρό) διότι αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα και έτσι προστατεύονται οι ηλιακοί συλλέκτες.

Σε τι βοηθάει το αντιψυκτικό υγρό που περιέχει μέσα η συσκευή;

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που η θερμοκρασία μπορεί να πέσει κάτω των 0°C, το αντιψυκτικό υγρό δεν επιτρέπει στον θερμικό φορέα να παγώσει και έτσι προστατεύει τους συλλέκτες από το σπάσιμο των σωλήνων.

Πως μπορώ να προστατέψω τον ηλιακό μου θερμοσίφωνα για να μην σπάσει από τον παγετό;

Αν έχετε ελέγξει ότι ο ηλιακός θερμοσίφωνας στο θερμικό του φορέα έχει ικανοποιητική ποσότητα αντιψυκτικού υγρού, τότε δεν υπάρχει κανένας φόβος για τον ηλιακό σας θερμοσίφωνα.

Ποιο είναι το όριο ζωής ενός ηλιακού θερμοσίφωνα;

Το όριο ζωής ενός ηλιακού θερμοσίφωνα καλής ποιότητος είναι μεταξύ 10 και 20 χρόνων, ανάλογα με την ποιότητα νερού και τη σωστή συντήρησή του.

Γιατί είναι απαραίτητη η συντήρηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα;

Όπως όλες οι συσκευές και μηχανές, έτσι και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες πρέπει να συντηρούνται, ώστε να μας εξασφαλίζουν καλή λειτουργία και απόδοση. Κάνοντας service σε τακτά διαστήματα, όπως αυτά ορίζονται από την κατασκευάστρια εταιρεία, συντηρούμε σωστά τον ηλιακό μας θερμοσίφωνα, ώστε να αντέξει στον χρόνο και να μας προσφέρει ζεστό νερό για περισσότερα χρόνια.

Ποια πιστοποιητικά πρέπει να έχει ένα ηλιακό σύστημα για να θεωρείται αξιόπιστο;

Ένα ηλιακό σύστημα πρέπει να έχει τουλάχιστον δήλωση συμμόρφωσης προς τον ΕΛΟΤ (CE) και test report βαθμού απόδοσης από Διεθνές Αναγνωρισμένο Ινστιτούτο. Όσα περισσότερα πιστοποιητικά ποιότητας διαθέτει ένα σύστημα ηλιακού θερμοσίφωνα, τόσο πιό σίγουροι είμαστε για την ποιότητά του, την απόδοσή του και τη διάρκεια ζωής του.

Τι απόδοση έχει ο ηλιακός θερμοσίφωνας τις ημέρες που έχει συννεφιά;

Ο ηλιακοί θερμοσίφωνες με επιλεκτικούς συλλέκτες, έστω και με 50% συννεφιά, μας δίνουν ζεστό νερό θερμοκρασίας 30 – 40°C.

Σε περίπτωση αλλαγής κατοικίας μπορώ να μεταφέρω τον ηλιακό μου θερμοσίφωνα ή χρειάζεται να αγοράσω καινούργιο;

Η απεγκατάσταση και μεταφορά ενός συστήματος ηλιακού θερμοσίφωνα είναι ιδιαίτερα απλή σε περίπτωση αλλαγής κατοικίας. Η εργασία όμως αυτή οφείλει να γίνεται από κάποιον ειδικό ή από εξουσιοδοτημένο συνεργείο.

Τι σημαίνει ηλιακοί θερμοσίφωνες διπλής ενέργειας;

Ο όρος “ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας” σημαίνει ότι λειτουργεί με ήλιο και με ρεύμα.

Τι σημαίνει ηλιακοί θερμοσίφωνες τριπλής ενέργειας;

Ο όρος “ηλιακός θερμοσίφωνας τριπλής ενέργειας” σημαίνει ότι εκτός από τη λειτουργία του με ήλιο και με ρεύμα, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το καλοριφέρ.

Μπορεί ένας ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας να μετατραπεί σε ηλιακό θερμοσίφωνα τριπλής ενέργειας;

Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας – αν προσφέρει τη δυνατότητα προσθήκης εφεδρικού στοιχείου θέρμανσης (εναλλάκτη θερμότητας – σερπαντίνα) – τότε μπορεί να λειτουργήσει και ως ηλιακός θερμοσίφωνας τριπλής ενέργειας (δηλαδή σε συνεργασία και με το καλοριφέρ).

Τι σημαίνει ηλιακός θερμοσίφωνας κλειστού κυκλώματος και τι ανοικτού κυκλώματος;

Θερμοσίφωνας Κλειστού Κυκλώματος: Η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται έμμεσα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας (το θερμαινόμενο μέσο – αντιψυκτικό υγρό – κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα το οποίο θερμαίνει το νερό χρήσης, χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους).

Θερμοσίφωνας Ανοικτού Κυκλώματος: Σε αυτού του τύπου θερμοσίφωνες, έχουμε απευθείας θέρμανση του νερού χρήσης (το θερμαινόμενο μέσο είναι το ίδιο το νερό χρήσης). Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ανοικτού κυκλώματος είναι φθηνότεροι και απλούστεροι, αλλά λόγω του ότι δεν μπορούμε να τους προσθέσουμε αντιψυκτικό υγρό, έχουν προβλήματα σε χαμηλές θερμοκρασίες (παγετούς) και μπορεί να σπάσουν οι σωληνώσεις λόγω διαστολής.

Τι σημαίνει Ηλιακό Σύστημα Φυσικής Κυκλοφορίας και τι Ηλιακό Σύστημα Βεβιασμένης Κυκλοφορίας;

Σε ένα σύστημα με φυσική κυκλοφορία, η δεξαμενή αποθήκευσης (μπόιλερ) βρίσκεται υποχρεωτικά υψηλότερα από τον ηλιακό συλλέκτη, έτσι ώστε το νερό που θερμαίνεται στον ηλιακό συλλέκτη (λόγω μικρότερου ειδικού βάρους) να ανεβαίνει στην δεξαμενή, ενώ το ψυχρότερο (και βαρύτερο) νερό της δεξαμενής να κατεβαίνει και πάλι για θέρμανση στον ηλιακό συλλέκτη.

Σε ένα σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας δεν υπάρχει αυτός ο περιορισμός και η δεξαμενή μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε θέση. Η κυκλοφορία του ζεστού νερού εξασφαλίζεται με κυκλοφορητή, ο οποίος τίθεται σε λειτουργία αυτόματα μόνον όταν η θερμοκρασία του νερού στον συλλέκτη είναι μεγαλύτερη από την θερμοκρασία του νερού στο κάτω μέρος της δεξαμενής (μπόιλερ).

Αυτό προϋποθέτει διαφορικό θερμοστάτη και βαλβίδα αντεπιστροφής (για προστασία από αντιστροφή της ροής κατά την διάρκεια της νύχτας).

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ

Χαp. Τρικούπη 64, Κομοτηνή, Ελλάδα

25311 – 06211

+(30) 6942075968

info@a-eng.gr

Δευ- Παρ: 09:00 – 20:00